RECCO

2012-02-29 @ 04:03:09
Så för er som inte hänger med i svängarna med mina uppdateringar kanske beror på att de kommer kl 12 natte tid för er, hur som skulle jag då rekomendera att börja lite längre ner så får ni bättre samanhang till detta inlägg.
Jag skrev tidager om AST training, och hur vi har beacons i back country. Men sedan har jag haft en stor fråga i mitt huvud angående recco som finns i de flesta skid-kläder och hur funkar de? för min beacon hittar inte recco kläder den hittar andra beacons. Och om den skulle hitta recco är det stor risk att den kommer spegla den som jag har på min egen jacka och inte den som är under snön.
Så för att gå till botten med detta gick vi in i en skid afär och frågade, killen som sålde kläderna viste inte heller. Hmm... verkar inte som det finns så mycket kunskap angående detta vad skall vi då ha det till?
Så googlade detta idag och kom till reccos hemsida och fick svar på frågan.
Så den lilla saken som är i kläderna är en reflektor, den hittas av reccos egen sökare, så man måste ha en reccos sökare för att hitta personen som är täckt. De flesta skid resorts har denna sökare, ifall det går av en oväntad lavin inom skidorten finns stor chans att hitta folk då de har recco någon starns på utrustningen.
Norquay är ett bra exempel, vi har högre toppar än vad våra backar är, risken där är att det går en oväntad lavin, ravinen där laviner slutar är botten av våra backar, så går det riktigt illa kommer lavinen att sluta i vårat skid område. Har vi då en snabb skidpatrull med recco sökare kan de förhoppningsvis hitta de som åkt med. Nu inte sagt att Norquay är ett osäker skid ort, vi har mycket bombning som pågår snöiga dagar, då de stänger av de backar som är i riskzonen.
Så att ha recco i kläderna är att recomendera,(de var roligt, recco/recomendera tror ni att det var en slump?) men i back country behövs bättre grejer. Tror inte heller att recco sökaren är helt gratis.
Men de som är i kläderna, behövs inte laddas och inga batterier behövs, och blir inte gammla.
Hoppas detta var en bra förklaring, och vill ni veta mer eller lista ut om skidorten ni skall till har recco utrustning gå in på http://www.recco.com/


Så här ser den lilla spegelgrejen ut som sitter på jackor, hjälm, eller pjäxor.
//Molly

hus

2012-02-29 @ 03:06:47
ni har ju sett mitt rumm men inte mitt hus, så såhär ser byggnaden ut som jag bor i...

Dagens...

2012-02-29 @ 03:03:02
haha, måste visa denna dumma skyllt från idag, hittade den på toppen ut av en lift


There are NO green runs from this lift

Den skid patrull som satte upp den här borde ha sparken.

AST

2012-02-29 @ 02:29:02

Jag har lyckats blivit sjuk, eller ja känne mig ju inte riktigt sjuk mer än att jag har dödlig hosta. Tur för er att jag har mer tid att updatera min blogg då.
Hur som började dagen med att åka till ssv för två timmar, hade med mig min lavin utrustning. Insåg efter några åk att mina ben inte höll efter gårdagen så bestämde mig för att köra lite AST(avalansh skill training). Uppe på sunshine har de en beacon park, detta är ett system för sök träning. Jag hade min beacon och söker sedan efter gömda sändare, som är plator under marken. Så först sätter jag upp systemet med så många sändare som skall föreställa gömda personer, jag vill ha. Började med en för att se hur det funkade, sedan börjar tiden, sätter min beacon på sökläge och följer sedan ett mönster tills den hittar signal då går jag efter min sökare. Kommer närmare och närmare och gör sedan en när sök, där jag har starkast signal markerar jag med en handske. Drar upp min probe från ryggan och drar i snöret så den blir 2 m, och börjar där jag hade handsken sedan följer ett mönster runt. När jag träffar plattan i marken får jag en strike dvs träff. Ser sedan mina strikar på lilla maskinen tillsamans med min sök tid.
Så lyckades på första få 14 strikes på en sökare detta är inte bra, varför då då? jo jag hittade personen, men jag slösade alldeles för mycket tid på att vara säker på att jag träffat rätt istället för att börja gräva efter personen.
Andra rundan 2 sökar på och fick 14 strikes på första och 4 på andra på en tid 7:30
Tredje rundan 3 sökare fick betydligt bättre strike antal på varje sökare och fortfarande 7:30 i tid, vilket är ganska så bra.


Så här ser maskinen ut som sänder signaler.


Så här ser min probe ut som jag slår mina strike med, eller som i ett alvarligt läge skulle hitta personen.


Här är min beacon, dvs min sökare och sändare, ute i back country har alla i gruppen en egen, när du går ut är alla i sänd läge, om någon blir täckt av snö är denna personens fortfarande i sökläge dvs oändrad, medans alla som söker ändrar sina till sökläge så ingen annan än den täckta sänder.


Så här är tre måsten för back country, och vissa delar av ssv.
Och spaden går att fälla i hop lite.


Och så här skall en beacon sitta, kanske inte alla men min i allfall, knäpps enkelt loss ut höljet men är fortfarande säker med gummiband ifall jag tappar greppet under sökning, eller efter närsökning då det är dax att börja proba, finns ingen tidd att få tillbaka den i höljet så jag släpper den vanligtvis då jag vet att gummibandet håller.

Så det var lite om AST, återkommer i ett annat inlägg om RECCO, lilla sändaren som sitter i de flesta kläder.
//Molly

Dagens inköp!

2012-02-29 @ 02:01:46
Så dagens inköp var från Kicking Horse, en mössa så klart, blå av märket bula, med kicking hors loggan på...

Kicking Horse

2012-02-29 @ 01:56:55

I går äntligen fick jag åka till Kicking Horse, har väntat typ ett år på att få åka till detta puder paradis. Och mycket riktigt, 28 cm de senaste tre dagarna ver tillräkligt för en helt otrolig dag. Fick inga fräsha tracks men va gör det när det är mjukt och fluffigt under fötterna.
Åktetillsammans med Hannha från Norquay, bar av kl 8:30 framme vid 10:30. Och jag tittade på vädret innan vi åkte från -9 till -23 med nu varande temp på -15 så på med extra lagret och ner med extra kläder i väskan, så har man fått lära sig. Kommer di och det är -10 smälter bort i alla mina lager av kläder, då det inte är helt smärtfritt att åka, vi kör på ganska så hårt. 
Men Kicking Horse i sig då, jag kan beskriva det i två ord, långa backar och bara dubbel svart. Var imprensip väggar att åka på, och jag har inge större problem med brant längre vad som skrämmer mig är dropp in, första jag gjorde innan jag viste hur snön var och så, var att hasa mig ut över kanten sittande med fötterna hängande ner och sedan häva mig ner, bara en meters dropp blev ca 10 cm istället. Det var allt från 1m dropp in till 3m vi försökte hitta de små...


Övre delen av pist kartan, svart, svart och mera svart...








coolt eller? och titta på all snö under som vi fick köra i


Och jag som försökte köra trä rail, total fail, kom en tredjedel, beror på två saker, första take of till den var fruktansvärd, sne och brant, andra I am a chicken.

Stairway to heaven...


...en dag som denna kan man väll säga att det var Stairway to heaven.


Första.


Titta på den kamen bakom Hannha, vi valde att gå lite längre än den toppen vi valde att droppa in framför stenarana som man ser lite längre bort.




Vägg två, gäller att ha tungan rätt i mun när man åker här innge rum för misstag.


Vet inte om det var skicklighet eller tur men lyckades rädda några små misstag tre gånger i går.

//Molly

Låååång dag

2012-02-25 @ 15:06:36
I går blev det en lång dag, 9 timmar på snö och 3 timmar inne=12 uppe på Norquay och sedan + 1 timmes resande till och från är en total på = somna på soffan kl 9

Day of

2012-02-22 @ 05:01:27

Förra onsdagen hade jag äntligen en riktigt ledig dag och med det menar jag att jag inte åkte någon bräda alls.
I stället blev det en trevlig promenad på isen tilsammans med Rob, Jamie och Robs flick vän som var här för en vecka. Åkte till lake Minowanka som är ca 20 min utanför Banff. Kan säga att det var en minst sagt intressant upplevelse att gå på is med tre engels män, som alldrig gåt på is förut. Först av allt är det en ganska stor sjö som är placerad mellan bergen så när det kommer whomps, ni vet ljudet från vattnet under, stannade de stela som pinnar. Sedan hittade vi luftbubblor vilket ser grymnt coolt ut, ser ut som rymden. Så de satt ner och började skrapa isen från snö, hihi. Sedan på väg tillbaka kom det en spricka, och det känndes som det kom under fötterna på oss tror dock inte att det var riktigt så illa, men hur som så kiklade det lite under fötterna. Jamie blir riktigt nervös och börjar gå fortare. Haha...
Sedan åkte vi till Jonston cynion ice walk, vilket jag gjorde förra året också och fortfarende lika fachinerande.






Jamie


Jag så klart


Kirsty and Rob

//Molly

Curling

2012-02-22 @ 04:31:45

Hej på er!
nu har jag äntligen laddat in bilder från min lilla kamera, den har varit på vift ett tag, eller ja jag har ju vetat var den var bara inte plockat upp den.
Så en ut av våra staff event var curling. Detta var rätt intressant, kanske lite lättare än jag trott, men samtidigt välldigt svårt. Att få dem att gå rakt var okay men att få dem att stanna där jag ville var betydligt svårare.






Så det kan gå, hehe



Kan också medela att team Sweden vann, kände lite press där efter två OS-guld...
Och i team Sweden spelade: Jah, Anton och Jess(swedish for a day)

//Molly

Det här är vad vi väntar på...

2012-02-21 @ 04:45:09

Skid instruktör...

2012-02-18 @ 04:15:09

Om texten är lite otydlig kommer den här:
1. What my friends think I do
2. What my mom think I do
3. What I think I do
4 What society thinks I do
5. What I really do.

Dag 2

2012-02-15 @ 01:47:03
BAM! Park instructor level 1 snowboard. Så andra dagen, lite tuffare som vanligt, upp till bevis att vi kan göra klara demostrationer, så nu gäller det inte bara att vi tar oss över lite halvdant, nu skall det vara klar och tydligt.
Så börja med butters, dvs tryck på ena foten lyft den andra och börja spinna 360 så många som möjligt innan man blir yr.
Sedan strait air with grab, vanlig indi grab funkar bra, och inga förstörda handskar ännu.
Rail, hade som sagt inte ens varit på en rail tidigare till att idag lära ut rails. Fortfarande skrämd till livet att göra det.
Sist air with 180 front and back side, score.
Klarade till slut allt, visade till och med 180 switsh backside och satte båda. Men bara för att kursen är över innebär detta inte att jag är klar. Det är nu det börjar, mer träning klarare demostrationer.
//Molly

Dag 1

2012-02-14 @ 01:48:47
Vad har jag nu hittat på då? dag 1 igen? jajja mensan sådant är läget dag 1 av 2. Ny kurs, denna gången tillbaka på bräda. Nu är det Park level 1 som gäller.
För 2 veckor sedan kunde jag inte ens ta ett S-jump, bestämnde mig ändå för att jag ville göra park level 1 så anmälde mig till kursen och började träna. Hade innan idag inte ens prövar rail, efter idag japp nu vet jag hur man gör, fortfarande skrämd till livet då jag gör det och tänker inte göra det mer än frivilligt. Men under det här två dagarna har jag bestämt mig, först av allt att gå 110% och att inte låta min rädsla hindra mig.
En viktig del som jag lärde mig en av de första dagarna med mina tränare när det kommer till park är att: om du går in för ett hopp och känner NEJ, stanna för fan. Och att få ut spökena ur huvudet och kunna säga det här fixar jag, har varit det svåraste. Men efter 3 skit hopp och 1 bra, slutar jag, tar med mig känslan av ett bra, hem och gå igenom det om och om igen i mitt huvud, gick ut dagen där på och satte första, andra och tredje. Mental styrka och mental träning kan leda till mycket.
//Molly

Gott och blandat

2012-02-13 @ 05:42:34
Så här kommer lite gott och blandat och behinde the scens.


Här är utsikten på morgonen från mitt fönster


Och detta är utsikten från min säng, inte illa eller?


Så här såg det ut från kvällen då vi hade night photo shoot.


Och så här ser kameran ut redo för en puder dag.


Ny för i år $100, riktigt fancy, och har även luckt av mapel syrap jag sa ju det fancy


Och så här såg kassen ut som jag fick ut av Fred som bor i calgary nära IKEA


Och här är mitt diplom från level 1 skiing

det var allt //Molly

Kalla fötter

2012-02-13 @ 05:34:35
Hmmm, har jag verkligen hittat en lösning på detta, har ju varit ganska så varmt här de senaste veckorna dvs mellan -2 och -10 och än så länge har fötterna varit varma. Så vad har jag nu hittat på?
Fick tippset från en arbetskamrat, tunna sockor, och då menar jag tunna, sådana jag aldrig använder anars, knähöga strumpbyxor, haha nu är väl inte strumpbyxor knähöga men ni fattar, om inte annat så får ni en bild.


Japp det är facktiskt strumpor kostar ca 40 kr för två par och de håller ca 3 veckor paret, inte illa.

Lördag och Söndag

2012-02-13 @ 05:29:01

Denna vecka har vi haft utklädnads tema under helgen, både instruktörer och barn. Han dock inte fixa något till lördagen men idag han jag, resultat nedan.


Så här ser det ut innan barnen atakerar det.


Och detta är innan barnen kommer...


Så här har jag åkt hela dagen :)


Hade fler ballonger från början men det tyckte inte om att åka i terainpark.


Fick även chansen att prova ett par demo skis, presis dessa på bilden.

Så det var dagen idag, kommer mer bilder när jag laddar in bilder från stora kameran.
//Molly

Hemma

2012-02-13 @ 05:14:54
Har äntligen en hemma kväll. Har lagat riktig mat igen yammi, och ännu bättre jag har matlåda i morgon. Sitter i soffan under en filt med min bumbelbee kudde och tittar på harry potter med en kopp te. Hur mysigt som helst och är ensam hemma också rätt skönt. Skall under kvällen försöka slänga upp så mycket jag kan på bloggen, har ju trots allt hänt en hel del.
//Molly

Lördag

2012-02-11 @ 14:47:38
Lördag morgon klockan är 6:15 sitter och läser mejl och facebook medans jag väntar på att äggen skall koka klart. Måste säga att jag är inte riktigt vaken ännu var en riktigt seg morgon. Blev en lång dag i går kom inte hem för en 9 på kvällen, hade inte käkat sedan lunch mer ett äpple, kan bara säga att jag blev riktigt glad när jag hittade ett äpple i min rygga.
Kroppen käns jätte seg och värker lite över allt, vet faktiskt inte ens när jag hade en riktigt ledig dag sist, och det dröjer innan jag kan ha en riktigt ledig dag igen, men fick jobba som kontorsråtta igår, upskattar det facktiskt, men hade 3 timmars lektion hur som + session både morgon och kväll så blev en hel del åka av.
Nu skall jag försöka klä på mig skall bli kallt idag, så extra lager gäller.
//Molly

Day 4

2012-02-11 @ 06:33:50

Only one thing to say, I am now a level 1 ski instructor as well.
Day 4 pretty nice the whole afternoon we were out just riding for fun.
But I need to say it´s the best course I done and probably ever will do. Working with such a grate team really cheer me up. On my second day we get down a black run, in the bottom of the run my co workers standing, having there level 2 training, cheering me down the whole run, then you feel like champion. Have got support from almost every one asking how it goes and that I will be fine. And also had people staying an extra hour just so they could watch me getting my diploma. So got to say thanks to the people who been out training with me, and to my co workers for all support cheers guys.

Just need to say on my report card I got the coment: nice smile :) and in this busnies thats importent.

Day 3

2012-02-09 @ 04:20:15

Day 3 of 4, so a new course conductor so today I been skiing with Fred, the man who been training me for my level 1, so feel quite good with that. We also start some teaching today, fast track to parallel on 10 min, that’s how fast it should go if the client listen and pick it up fast. And basic I already know how to teach skiing and snowboarding, so I am quite a bit ahead, doesn’t really matter everyone today did really good. Another thing that I feel is really hard is assessment, and by that I mean to see. And the problem is not that I am blind it is I need to see what’s happening in ½ second and that’s hard, by example, are they turning with their skis or rotating their turn, are they moving up and down in ankle or just bending in waste. And this is hard to see if someone is bending there ankle imagine those stiff ski boots they are not helping my eye.
Tomorrow is the last day, the day of the day am I or am I not a ski instructor…

Day 2

2012-02-08 @ 05:42:19

One more day finish and half way thru, we spend a half day inside with some theory and responsibility. Then a few hours outside practicing skiing. After lunch time to slow things down first of all the step of building a lessen on level 1 level, named fast track to parallel. It is five steps:
1. Mobility
2. Sliding
3. Stoping
4. Turning
5. Linking
And second half in a snow plow, try to perfect a snow plow, that is hard. Mobile stance and center balance in a wedge is really hard, can´t have to big wedge and not to small, moment up and down, and balance exactly center and now we talking a few centimeters.
//Molly

Day 1

2012-02-07 @ 15:51:05

Okay, I will write this in English because the words will make more sense. So day 1 of what? It was day 1 of 4 on my level one CSIA, what means ski instructor level 1.
Every thing went well, I am not nerves at all, because I bean teaching before and I know how to ski, simple as that. So day 1 was just improvement of your own skiing. My cors conductor is Gord for the first 2 days, by the way Gord is my boss usury. So it was like any other day out on session with him. Now I going to dress and get up to day 2.

Trampolining

2012-02-03 @ 06:11:29

Så onsdagskvällar är det rrampolining på gymnastik klubbe, kan bara sägga att jag blev lite yr i huvudet efter alla kulle byttor. Men det var roligt hur som.
Kostar $5/night mellan 7 och 9




//Molly